Okategoriserade, På svenska

Varför jag inte tål ”kvinnor kan”

Den internationella kvinnodagen har kommit och gått, och varje år blir jag lika provocerad. Jag vill inte ha blommor. Jag vill ha lika lön, lika rättigheter, lika möjligheter och lika representation. Och jag vill inte att män, i all välmening, ska tala om för mig hur jag som kvinna borde vara eller göra för att jag och mina medsystrar ska få det bättre. Nästan aldrig hör jag män fundera över vad de själva kan göra för att ändra på rådande förhållanden. 

Jag vill inte höra av män att “kvinnor kan”. Det vet vi kvinnor redan. Och jag undrar fortfarande varför män säger så. Jag blir lika irriterad varje gång, för jag tror att det är svårt att inte se det som “patronizing”.

Inte heller vill jag att alltså att män talar om för mig som tjej hur jag borde bete mig eller hur jag borde göra. Det har jag fått höra i hela mitt liv – av män som på något sätt tycker att jag borde vara mer som dem så att vi kan spela på samma planhalva. Men jag vill inte vara som en man. Jag vill att jag som kvinna ska få vara kvinna och göra saker på mitt sätt och på mina villkor. Jag vill inte längre behöva anpassa mig efter männens spelregler. Jag skulle vilja att männen började kunna se hur mitt sätt är precis lika mycket värt trots att det är annorlunda. Som exempel skulle jag vilja att mitt ledarskap kändes igen för det det är (kvinnligt ledarskap) och respekteras för det, trots att det är annorlunda än manligt ledarskap. Jag har fått släppa ett helt livs programmeringar av att försöka vara som en man, för att nå dit jag är idag. Det har krävt ett enormt inre arbete och en väldig massa mod, för jag går mot strömmen.

Däremot finns det en massa andra saker ni män kan göra för att ändra maktbalansen. Och eftersom ni verkar ha svårt att se den roll ni spelar, tänkte jag upplysa er om saker som jag och andra kvinnor verkligen skulle uppskatta om ni jobbade lite med:

  • Rannsaka er själva och lär er att känna igen när och vad ni gör som nedvärderar oss. Ta er själva på bar gärning. Ifrågasätt era egna mönster. Fundera över vad ni kan göra annorlunda.
  • Inse och medge att att det finns en macho i varje man. Så länge du inte kan se honom i dig själv kommer du aldrig att kunna bli genuint jämlik.
  • Lär er att lyssna. Avbryt oss inte! Ta inte över. Korrigera oss inte inför andra. Fatta att det finns skillnader i hur män och kvinnor kommunicerar. Vårt sätt är inte sämre.
  • Ta inte automatiskt bollen. Ge oss utrymme att ta bollen. Låt oss bolla på vårt vis. Utan kommentarer.
  • Det handlar inte om att “hjälpa” kvinnor att ta plats. Det handlar om att lägga märke till när ni själva tar plats, och ifrågasätta om det är så nödvändigt. Kliv undan. Kliv ner.

Be the change you want to see”, med andra ord. 

53327644_2291958104158701_1969886290748899328_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s