Aspergers syndrom, Om Teo, På svenska

Att se sitt barns behov och låta det styra

Hela situationen är egentligen rätt absurd. Och förmodligen svårbegriplig för utomstående.

Här har jag lagt ner sju år av mitt liv på att skapa alternativa skolor i Mexiko. Och plötsligt avskolar jag min son istället för att ha honom i skolan. Det innebär att han är hemma med mig (eller hos sin pappa) men utan någon slags konstlad påtvingad inlärningssituation.

Hur går det ihop?

Alldeles utmärkt, tackar som frågar.

Det viktigaste för mig, är att varje barns enskilda behov blir sedda samt låta de behoven styra. När det gäller Teos behov, en kille med Aspergers syndrom, har det blivit helt uppenbart att han inte fungerar i grupp och att han faktiskt till och med far illa av att vara i grupper, särskilt om personen som leder gruppen inte har en aning om vad Asperger innebär och hur man skapar en trygg och positiv stämning för ett barn med högfunktionell autism.

Eftersom ingen här på kusten i södra Mexiko där jag bor, har någon vidare koll på autism och jag märkte att Teo inte mådde bra alls av att gå till skolan, fanns det inte så mycket att göra. Jag fick helt enkelt ta honom ur skolan.

Tycker du jag gjorde fel? Det kan du få tycka. Att se sitt barn gråta hjärtskärande varje kväll på grund av ångesten det skapar att behöva gå till skolan dagen därpå, är fruktansvärt plågsamt. Att se hur min son kom hem från skolan varje dag, arg och på dåligt humör över alla oförrätter han upplevde att han utsatts för, var hemskt. Det skulle få vilken förälder som helst att må urdåligt.

Alla andra eleverna älskade sin skola. Men inte Teo. Och för mig var det bara att inse att det jag hade skapat åt honom, faktiskt inte passade just honom.

Det ligger ingen motsägelse i att jag fortfarande anser att skolan är det viktigaste verktyg som finns för att kunna förändra samhället, och att jag anser att alla barn har rätt till utbildning. Men det behöver inte nödvändigtvis innebära skolgång. Vissa personer kommer alltid att lära sig betydligt bättre utanför skolan. En mall kan inte passa alla.

Dessutom är inte dagens skola anpassad till varje elevs behov. Den är för oflexibel och bygger på vuxnas kontrollbehov, vilket effektivt hindrar möjligheten att skapa den ideala inlärningssituationen för varje individ.

Eftersom den lilla skola jag hade skapat varken hade kapaciteten eller kunskapen att hantera barn med särskilda behov, hade jag inte något annat val än att lyssna på min son och lita på att han visste vad som var bäst för honom när han sade att han inte längre ville fortsätta.

Och så började ett nytt äventyr för oss båda.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s