Aspergers syndrom, Om Teo, På svenska

Att lita på sitt barn

Det är min fasta övertygelse, att alla barn innerst inne vet vad de tycker om och vad de behöver. Det är också min fasta övertygelse, att de flesta barn inte får vare sig möjlighet att uttrycka det ordentligt, eller blir lyssnade på och tagna på allvar av vuxna.

Utmaningen för oss vuxna, ligger i att lära oss validera barnens känslor, och försöka förstå vad det är de försöker uttrycka. För det är en sak att veta vad man behöver, och en helt annan att kunna uttycka det.

Jag har under många år jobbat med non-violent communication med Teo. Det har varit ett sätt att reda ut våra bråk, och – i bästa fall – undvika att det ens blir bråk. Det har gjort att vi tillsammans lyckats bygga mycket gemensam tillit samt en stabil grund för hur vi kommunicerar med varandra.

Teo var bara åtta, när han en dag på väg hem från skolan sa: – Mamma, minns du imorse när du skrek åt mig och sa att jag var en liten skitunge?

Jo, det mindes jag dessvärre (som ett av minda mindre lyckade ögonblick som mamma).

Jag blev jätteledsen av det, sade min fina son. Det kändes som om du inte längre älskade mig, och jag skulle vilja be dig att aldrig mer säga så till mig. 

Det var den mest välformulerade käftsmäll jag någonsin fått. Men utöver att känna mig som den värsta skitmorsan i hela världen, kände jag mig också faktiskt stolt – både över Teo och mig själv. Min son, som har Aspergers syndrom och med andra ord svårt att identifiera sina känslor samt att uttrycka dem, hade just uppvisat ett helt fantastiskt exempel på:

  1. att han visst kan identifiera vad han känner. Det tar bara lite längre tid.
  2. att han är förmögen att uttrycka vad han känner och dessutom be om vad han behöver,
  3. och allt detta genom att använda sig av non-violent communication.

Inte visste Teo att det var allt detta han gjorde. Det bara kom helt spontant därför att han har tagit efter mitt sätt att kommunicera med honom.

Vår kommunikation har gjort att Teo litar på mig. Han berättar för mig hur han känner sig, hur han mår, och han vet att han aldrig någonsin blir kritiserad, dömd, nedtryckt eller något annat som skulle hämma kommunikationen mellan oss två.

Eftersom han litar på mig, törs han också be om vad han behöver. Ibland behöver han vara ifred. Ibland behöver han få mammaenergi och vill ha en kram. Och ibland behöver han sällskap för att ta ut sin hund.

Och jag vet, för jag känner honom så himla väl, när det handlar om ett genuint behov och när det inte gör det. För det mesta. Och jag märker direkt när jag tagit fel, eftersom Teo blir så oerhörd sårad.

Därför att trots att Teo vågar be om det han behöver, sätter det honom också i en utsatt position. Det är inte helt lätt att öppna sig för någon annan och sätta sitt eget behov i den andres händer. Som när han bar om att få slippa sova i egen säng och istället få sova hos mig därför att han är rädd för mörkret (och plötsligt sover hur lugnt som helst hela natten). Eller som när han bönade och bad om att få slippa gå i skolan.

Det tog en hel termin innan jag gick med på det. Jag ville ju att han skulle gå där. Jag hade ju för sjutton skapat skolan åt honom! Dessutom ville jag ha min dyrbara arbetstid för mig själv. Men innerst inne visste jag att saker och ting inte var som de skulle. Jag visste att Teo faktiskt for illa. Och ändå tog det en hel termin för mig att lyssna på honom och ta honom på allvar.  DSC_1171

Barn vet. Och när vi som vuxna visar dem att vi vet att de vet, utvecklar de tillit till sina egna känslor. Ur den tilliten föds också respekt för en själv.

Jag är säker på att tillit till och respekt för självet skapar stabila människor. Litar man på sina känslor är det alltid lättare att hitta rätt. Och när något inte känns bra kan man snabbare ta sig ur en ohälsosam situation.

Det är den vuxnes jobb att lyssna på sitt barn och lita på att barnet vet precis vad hen behöver. Hen behöver bara hjälp att sätta ord på sina känslor.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s