Aspergers syndrom, Om Teo, På svenska

En informell diagnos som fungerar

När väl poletten trillat ner och vi insåg att det ju måste vara Asperger som Teo hade, trillade polett nummer två ner: vi bor i allra södraste Mexiko, och här finns det inga experter på autism. Det finns ingen som jag, med all välvilja i världen, skulle känna mig trygg att ta Teo till för någon slags utvärdering. En utvärdering baserad på självutnämnd expertise (dessvärre alltför vanligt här) är inte riktigt min grej.

Därför blev det helt naturligt så att jag, tillsammans med min kompis Anna (psykoterapeut) började leta efter information om Asperger, samt tester för att se om det kunde stämma att Teo hade Asperger.

Vi kunde bocka av punkt efter punkt. Det var några som inte stämde, men överlag blev det väldigt tydligt att min son faktiskt hade Aspergers syndrom.

Än tydligare blev det när Teos pappa och jag medvetet började ändra vårt sätt att hantera Teo, respektera hans behov och ge honom det utrymme han behövde. Naturligtvis hade vi under årens lopp lärt oss massor av vad som funkade och inte med Teo (som när han var två och ett halvt och vi skulle flyga till Argentina, och jag i en månads tid lekte flygplan med honom för att han skulle känna sig trygg på planet när det väl begav sig). Men nu kunde vi förstå varför vissa saker var så komplicerade för honom, och vi kunde sluta försöka tvinga honom att bete sig som ett typiskt barn:

  • Det är okej att ha tre tallrikar till maten och inte en: en för fisken, en för grönsakerna och en för riset.
  • Man kan vända sockorna utochin så känns inte sömmarna.
  • Vi kan undvika att komma med spontana infall och förbereda Teo ordentligt i tid för det som ska ske.
  • Vi kan sluta prata så mycket och undvika ”auditivt kaos”.
  • Vi kan använda bilder när kommunikationen brakar ihop.
  • Etc. etc. etc.

När vi väl började anpassa oss medvetet till Teos behov, började hela vår relation förändras till det bättre. Och jag fick äran att en tidig söndagmorgon sätta mig ner med Teo och ha följande konversation:

Teo min vän, jag vill prata med dig om något viktigt. Vet du, att du har en väldigt speciell hjärna? Den fungerar helt annorlunda mot de flesta andra hjärnor.

Jag vet! Det är därför jag är så smart!, svarade min fantastiska unge.

IMG_20151125_100309 IMG_20150809_143848

Och sedan berättade jag för honom varför hans hjärna var annorlunda och varför det var så himla bra, men också att vissa grejer är svårare för honom än för andra. Han fick veta att han inte var den enda med en sådan häftig hjärna, och att det kallas för att ha Aspergers syndrom.

I korta ordalag har den här högst informella diagnosen lett till  ökad självinsikt hos Teo, samt att han plötsligt kände sig sedd, förstådd och accepterad på ett sätt som aldrig förr. Det har hjälpt oss alla så mycket att förstå varför Teo är annorlunda och på vilket sätt det påverkar honom.

Det intressanta är, att Teo själv intuitivt verkar förstå vad hos honom som är Asperger. Han har aldrig använt det som en ursäkt, utan alltid som en förklaring på ett högst adekvat sätt till varför han kan eller inte kan klara vissa saker.

Så, vi fortsätter att leta information, uppdatera oss och förbättra oss som föräldrar. Vi gör vårt bästa för att skapa en livssituation som ska fungera för Teo. Utan kurser, föräldrastöd, informationskvällar. Det är det vi kan göra härborta. Och trots allt är det ganska mycket.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s