Aspergers syndrom, Om Teo, På svenska

När vi förstod att det var Asperger

Jag visste inte att Teo hade Aspergers syndrom när jag bestämde mig för att starta upp en alternativ skola åt honom och andra barn, tillsammans med likasinnade föräldrar som jag själv.Teo

Jag bara visste att jag ville att barnens behov skulle stå i fokus – inte skolans eller samhällets behov. Och så öppnade vi Papalotes 2009 i Oaxaca stad.

Tre år senare blev det en till Papalotesskola, eftersom vi alla bestämde oss för att det var dags för att flytta. Teo hade just gått ut dagis och skulle börja ettan. Och det var då det blev övertydligt att min lille kille inte alls var som alla andra.

Han satt under bänken i två veckors tid innan han valde att sitta på stolen. Och det tog ett smart grepp med handdockor, för att han skulle öppna munnen och börja prata. Sedan slutade han inte.

Jag har inte förrän nu, flera år senare, förstått hur mycket han måste ha lidit av förändringen, och hur slut han måste varit av alla nya intryck och människor.

Minns ett poolparty, fullt med ungar som skuttade i poolen, dunkande musik på så hög volym det bara går, mat, vuxna… Och så Teo som strök längs med väggarna och såg sjukt obekväm ut, i det som naturligtivs var försök att hitta ställen att gömma sig undan alla intryck.

Om jag får dåligt samvete? Ja, herregud, det är klart att jag får. Och det är lätt att vara efterklok.

Tre veckor efter skolstart, vaknade jag en tidig morgon och tänkte: Asperger?

Sprang in i Teos fröken samma morgon just innan skolan började och hon sa: Du, jag vaknade i morse och undrade om det inte är Asperger Teo har.

Det blev början på en helt ny resa i föräldraskapet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s