Mexiko och jag, På svenska

Farthinder finns överallt: körlektion 2 i Mexiko

Ett år efter att jag flyttat till Mexiko kom mina resignerade föräldrar och hälsade på. De blev snabbt bekanta med vad en ”topes” är. Välkommen till min värld!

Sakta ner farten för helvete! skriker jag, lite lagom ocharmigt, till min egen far.
-Vaddå?, säger han, med all rätt förolämpad. Jag körde precis likadant igår, och då klagade du inte.

Skillnaden, som min pappa märkligt nog inte har uppfattat, är att gårdagens väg var en förstklassig motorväg. Den väg vi nu kör på är en vanlig landsväg, vilket innebär att den är överbelamrad av topes, farthinder. I alltför högt tempo skumpflyger vår bil över det ena guppet efter det andra, eftersom pappa inte är van vid att upptäcka dem med blotta ögat. Det måste man nämligen vara specialtränad för.

Topes finns över hela Mexiko. Det är det bästa alternativet för att tvinga oss att inte köra för fort. Ingenting annat funkar. Ett rödljus kan man, som bekant, bränna. En tope däremot, måste man åtminstone sakta in för. Alltså finns det topes överallt på alla möjliga och omöjliga ställen där de kan tyckas behövas: på en på- eller avfart, framför en korsning (istället för rödljus), efter en korsning, framför infarten till en by, framför och efter en skola… Det finns inget ställe där en tope inte kommer till använding, inget ställe där den kan anses överflödig.

Det bästa med topen är nästan ändå Överraskningsmomentet. Det tvingar nämligen bilföraren att vara konstant vaksam (och inte så obekymrat vårdslös som min stackars ovetande pappa). Det är ett mirakel om en tope målas i reflexfärg. I regel målas den inte alls. Det gör att den naturligtvis inte syns särskilt bra. Man kan säga att den i regel smälter in totalt med resten av asfalten. Kamoflage; en del av Överraskningsstrategin. Jodå, det finns skyltar. Ibland. Men de sitter oftas precis vid själva guppet. Kör man för fort ser man varken skylt eller tope förrän det är försent. Läxan är: kör inte för fort! Se upp! Lär dig memorera alla topes. Trots det, händer det titt som tätt att man skumplyger över en utan att hinna reagera.

Topen är så populär, att vem som helst kan bygga en. Här på landet är det enkelt. Vält upp en hög med jord utanför ditt hus, räta till den i en linje över vägen och trolleri trollera: du har skapat en egen tope! Maktkänslan är total. På landsvägarna och inne i staden, går familjer eller kvarter ihop och investerar i topes om de anser att bilförarna kör för fort. Jag antar att det finns standardiserade regler för hur en tope ska byggas. Fast det är inget som bekymrartopeinvesterarna. Inte heller topekonstruktören tycks bry sig särskilt mycket.

Alltför ofta är topesarna alltför höga. Sjukt höga. SKRAAAAAAAAAAP låter det, och jag känner under fötterna hur underredet på min lilla bubbla pressas uppåt under topen samtidigt som det låter något förskräckligt. Jag gör mitt bästa för att göra mig fjäderlätt. Tänker att jag kan ta vikt av bilen om jag, samtidigt som jag kör över topen, lyfter lite lätt på ändan. Men det hjälper inte alls. Det enda som hjälper lite grann är att saaaakta zickzacka över topen. Men det är inte alltid det funkar heller.

Los mexicanos somos gente de calidad (ungefär: Vi mexikaner är personer med kvalitet) brukar det stå på inhemskt tillverkade produkter – som om den affirmationen skulle räcka som kvalitetsgaranti. Samma sak står det i osynlig skrift på varenda tope i det här landet.

Jag tyckte i början att topes var hemska. Överallt, omöjliga att upptäcka – urbesvärliga. Sedan jag lärde mig att köra bil som en riktig mexikan har jag ändrat uppfattning. Topes är alla mexikaners välsignelse. En riktig livräddare. Jag anser att det faktiskt borde göras en nationell studie på hur många människor som årligen slipper sätta livet till i trafiken, tack vare alla våratopes. Visserligen vill jag helst inte veta hur underredet på min folka ser ut. Jag utgår ifrån att det är extra stryktåligt eftersom bilen är mexikanskproducerad.

Los mexicanos somos gente de calidad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s