Mexiko och jag, På svenska

Creative driving: körlektion 1 i Mexiko

Den här bloggen skrev jag år 2010. Den är precis lika aktuell nu som då (trots att jag inte längre bor på landet utanför Oaxaca stad), därför väljer jag att köra den igen!

Jag har precis varit på busstationen och hämtat upp min kompis Amy som jag inte har sett på evigheter. Jag är så engagerad i vår konversation att jag av misstag råkar bränna ett rödljus.

Don´t worry! skrattar Amy, It´s just a suggestion.

Och jag garvar, för det är precis så det är: här i Mexiko innebär rödjus ”Det vore lämpligt att stanna nu.” Inget annat. Och på dagtid gör vi alla vårt bästa för att respektera det förslaget. Sen kväll och natt – inte en chans. Varför ska man stå stilla vid en korsning när det är helt uppenbart att där inte finns en katt? Bättre att vara lite initiativrik och köra vidare.

Min vän Anna kallar det Creative Driving. Och det är något som mexikaner faktiskt är extremt duktiga på. Och eftersom jag är snabblärd rackare, tog det mig inte lång tid att anpassa mig till ett helt nytt körsätt.

Låt oss kalla oss för det vi är: flexibla, spontana, kreativa och initiativrika. Fantastiska adjektiv som karakeriserar oss mexikanska bilförare. Vi låter oss inte hindras av ett litet rödljus eller en enkelriktad gata. Sådana fenomen står under oss. Vi vet minsann hur en bil ska föras. Blinkers – vad ska man med det till? Det är mycket mer effektivt att sträcka ut hela armen genom fönsterrutan och vinka lite när man vill byta fil eller svänga. Det inger respekt hos medtrafikanterna. Och varför planera mitt körande när jag kan vara spontan? Ligga i högerfilen fast jag ska göra en vänstersväng. Blockerar jag alla andra bilarna? Jaså, sådant händer. Be spontaneous, dude!

Grejen är, att här i Mexiko så ändras körförhållandena från ena minuten till den andra. Om jag skulle tänka strikt regelmässigt, så skulle jag många gånger inte komma fram till min destination.

En enkelriktad gata kan inom loppet av några minuter blockeras av demonstranter. Det blir totalstopp och omöjligt att komma fram. Alltså reagerar vi superbt instinktivt på en sekund:Creative Driving. Vi backar, kör in på en annan enkelriktad gata (alla gatorna är enkelriktade här för enkelhetens skull) och börjar köra MOT riktningen.

Och eftersom vi är överlägsna i att hantera denna typ av plötsliga akutsituationer, förstår de som kommer körande mot oss i rätt riktning precis vad som gäller: Creative Driving. De anpassar sig kvickt och en ny regel skapas på en sekund: lämna plats åt dem som kör i fel riktning. Något har hänt, vi måste hjälpa till. Inte den minsta krock eller olycka. Inga sura miner utan solidarisk hjälpsamhet.

Ni måste hålla med om att den mexikanske föraren på alla sätt är en übermänsch. Jag menar testa detta i Stockholms innerstad. Det skulle bli totalt kaos på en sekund.

Jag bor, som bekant, på landet. För att ta mig till flygplatsen för att hämta och lämna besökande föräldrar är det bästa att ta en lantlig genväg genom kulliga mexikanska landskap (referens för er som inte hälsat på: filmen Nacho Libre, inspelad i Oaxaca med otaliga svep över just dessa fantastiska landskap.). Denna lantväg går genom byn Arrazola. Trots att byn är pytteliten, brukar jag ta av på fel gata. I stället för att komma upp på den riktiga vägen, hamnar jag vid en fotbollsplan. Eftersom jag inte kan se vitsen med att slösa tid på att vända och köra tillbaka, för jag varsamt men med säker hand bilen rätt ner i diket och upp på fotbollsplanen. I ett nafs har jag kört tvärs över den, baxat bilen ner i ett nytt dike och över ett stort gupp och TADA!!! Jag är uppe på den riktiga vägen och kan fortsätta mot flygplatsen.

Creative Driving när den är som allra bäst!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s